Анталия често е наричана "Средиземноморското бижу на Турция", като тя е известна преди всичко с курортите си, през които минават по 10 млн. туристи годишно. Регионът в последно време се развива и в съвсем различна посока - като своеобразен център за чуждестранния бизнес с изключително активен имотен пазар, пише в. "Сабах".

Анталия вече е на второ място по бизнес инвестиции след мегаполиса Истанбул - с цели 6108 компании с чуждестранна собственост. Само през тази година на нейна територия цели 10 370 имота са били продадени на лица, идващи от други държави - няма друг турски град с подобно постижение.

Турция има по-голям БВП от България, Румъния, Гърция, Сърбия и Северна Македония взети заедно

Една наша съседска държава има по-голяма икономика от всички останали взети заедно

Къде е България спрямо съседите си по ръст на БВП?

Кой какво прави в Анталия?

Вероятно не е изненадващо, че голям фактор за нарасналия интерес към Анталия е войната в Украйна. Руснаците, които търсят убежище за себе си и нова локация за бизнеса и парите си на фона на западните санкции, са най-активни. Цели 1220 компании (или 20% от общия брой) са собственост на руснаци. След тях по предприемаческа активност се нареждат германците, иранците, азерите и украинците.

Турция си има нов любим външен пазар на стойност $442 милиона

Турция си има нов любим външен пазар на стойност $442 милиона

Рекордeн износ

По-голямата част от чуждестранните компании (495) са в сферата на търговията и хранителните стоки. На следващо място са 478-те фирми, чиито дейности са свързани с недвижимите имоти, 451 строителни фирми, 410 дружества от туристическия сектор и 355 агро предприятия.

Тенденцията не показва признаци на забавяне, отбелязва турското издание - от януари до октомври са били регистрирани 666 нови фирми, като над една трета са на руснаци.