През 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП)* на България възлиза на 167.809 млрд. лв. (90.6 млрд. долара). Според последните данни на Националния статистически институт (НСИ) реалният растеж на БВП е 3.9% спрямо 2021 година. Къде се нарежда икономиката ни спрямо съседските ни държави по този важен показател?

Турция регистрира най-големият БВП в сравнение с всичките ни съседски държави и в действителност по-голям от тези на България, Румъния, Гърция, Сърбия и Северна Македония взети заедно. През 2022 г. той възлиза на около 905.53 милиарда щатски долара и расте с . Този резултат нарежда като Турция е 19-ата по големина икономика в света. 

Румъния отчита реален годишен ръст на икономиката си през 2022 г. в размер на 4.7 на сто, сочат последните данни на румънската статистическа служба. Прогнозата за БВП на северната ни съседка, е че той възлиза на 1409,7 милиарда леи (299.85 млрд. долара) по текущи цени.

Къде сме спрямо съседите си по ръст на БВП?

Къде сме спрямо съседите си по ръст на БВП?

Световната банка ревизира прогнозата си за ръста на икономиката ни

Гърция регистрира ръст на БВП от 5,6% през 2022 г. в сравнение с 2021 г., според ревизирани данни, публикувани от Гръцкия статистически орган. Според тях през изминалата година стойността на произведените от гърците стоки и услуги е възлизала на 289.9 млрд. долара.

Сърбия отчита брутен вътрешен продукт по текущи цени 7 097 629 милиона сръбски динара (64.1 млрд. долара). Спрямо предходната година БВП номинално е по-висок с 13.2%, а реално с 2.5%.

Северна Македония е произвела през 2022 г. стоки и услуги за 13.5 милиарда долара по данни на Световната банка. Макроикономическият монитор, на института за икономически изследвания "Finance Think", показва, че в четвъртото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт на Северна Македония се е повишил с 2,1 процента на годишна основа.

МВФ влоши прогнозите: Световната икономика "накуцва"

МВФ влоши прогнозите: Световната икономика "накуцва"

Инфлацията спада, но "все още не е съвсем" според главния икономист на МВФ

*Брутният вътрешен продукт е общата стойност на всички стоки и услуги, произведени в дадена страна за една година. Смята се за важен показател за икономическата сила на една държава.