Във вторник Международният валутен фонд намали прогнозите си за растеж за Китай и еврозоната и заяви, че общият глобален растеж остава нисък и неравномерен въпреки това, което нарече "забележителната сила" на икономиката на САЩ, пише Reuters.

В последната си прогноза за световната икономика МВФ остави прогнозата си за растеж на глобалния реален БВП през 2023 г. непроменена на 3,0%, но намали прогнозата си за 2024 г. до 2,9% от прогнозата си за юли от 3,0%. Световното производство е нараснало с 3,5% през 2022 година.

МВФ потвърждава риска от нисък икономически ръст

МВФ потвърждава риска от нисък икономически ръст

Каква е ситуацията в Еврозоната?

Главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринчас каза, че световната икономика продължава да се възстановява от COVID-19, руската инвазия в Украйна и миналогодишната енергийна криза, но че различаващите се тенденции на растеж означават "посредствени" средносрочни перспективи.

Меко кацане, но БВФ е загиржен за рисковете

Гуринчас каза, че прогнозите като цяло сочат меко кацане, но МВФ остава загрижен за рисковете, свързани с имотната криза в Китай, нестабилните цени на суровините, геополитическата фрагментация и възраждането на инфлацията.

Нов риск се появи под формата на израелско-палестинския конфликт точно когато служители от 190 държави се срещнаха в Маракеш за годишните срещи на МВФ и Световната банка, но конфликтът дойде след като тримесечната актуализация на перспективите на МВФ беше завършена на 26 септември.

Гуринчас каза пред Ройтерс, че е твърде рано да се каже как новата голяма криза ще се отрази на световната икономика: "В зависимост от това как може да се развие ситуацията, има много различни сценарии, които дори още не сме започнали да проучваме, така че не можем да направим никакви оценка на този етап все още."

Той каза, че МВФ наблюдава ситуацията, отбелязвайки, че цените на петрола са се повишили с около 4% през последните дни, което отразява опасенията, че производството или транспортирането на петрол може да бъде прекъснато.

Проучване на МВФ показа, че 10% увеличение на цените на петрола ще намали глобалното производство с около 0,2% през следващата година и ще увеличи глобалната инфлация с около 0,4%, каза той.

По-силният растеж се задушава от продължаващото въздействие на пандемията, войната в Украйна и нарастващата фрагментация, заедно с нарастващите лихвени проценти, екстремните метеорологични явления и свиващата се фискална подкрепа, каза МВФ. Общият глобален растеж през 2023 г. се очаква да бъде 3,4%, или приблизително 3,6 трилиона долара - под прогнозите преди пандемията.

"Глобалната икономика показва устойчивост. Тя не е повредена от големите сътресения, които преживя през последните две или три години, но също така не се справя много добре", каза Гуринчас в интервю. "Виждаме глобална икономика, която куцайки върви напредно все още не е съвсем на спринт."

Средносрочната перспектива е "по-мрачна", особено за нововъзникващите икономики, които са изправени пред по-бавно наваксване в жизнения стандарт и повече притеснения за дълга, каза Гуринчас на пресконференция.

Инфлацията остава "неудобно висока"

Инфлацията продължи да намалява по целия свят поради спада на цените на енергията и в по-малка степен на цените на храните, но остана твърде висока. Очаква се тя да спадне до средно 6,9% годишно през 2023 г. от 8,7% през 2022 г. и до 5,8% през 2024 година.

Базисната инфлация, с изключение на храните и енергията, трябва да спадне по-плавно - до 6,3% през 2023 г. от 6,4% през 2022 г. и до 5,3% през 2024 г. - като се имат предвид стегнатите пазари на труда и по-нестабилната от очакваната инфлация на услугите, казват оа МВФ.

Пазарите на труда са оживени, а нивата на безработица са ниски в повечето напреднали икономики, но нямаше много доказателства за спирала на инфлация на заплатите и цените, дори и с голяма стачка на американските автомобилни работници в Съединените щати.

"Не виждаме силни признаци за извънконтролна последователност на заплатите, които преследват цените, и цените, които преследват заплатите", каза той пред Ройтерс.

МВФ каза, че несигурността е намаляла след прогнозите от април, но все още има повече рискове за намаляване, отколкото за повишаване на рисковете за 2024 г. Шансът растежът да падне под 2% - което се е случвало само пет пъти от 1970 г. - сега се разглежда на 15% в сравнение с 25% през април.

МВФ отбеляза, че инвестициите са еднакво по-ниски, отколкото преди пандемията, като предприятията показват по-малък апетит за разширяване и поемане на риск предвид по-високите лихви, по-строгите условия за отпускане на заеми и по-малко фискална подкрепа.

Гуринчас каза, че фондът също така съветва страните да възстановят тънките фискални буфери срещу бъдещи шокове, отбелязвайки, че значително влошаване на фискалните дефицити в Съединените щати е "най-тревожно".

Китайската икономика: Признаци на стабилизиране, спадът при имотите застрашава перспективите

Китайската икономика: Признаци на стабилизиране, спадът при имотите застрашава перспективите

Пазарите показаха облекчение при някои от по-добрите от очакваното показатели

Растежът в САЩ и другите големи икономики

МВФ повиши прогнозата си за растежа на САЩ с 0,3 процентни пункта до 2,1% за 2023 г. и с 0,5 процентни пункта до 1,5% за следващата година, позовавайки се на по-силните бизнес инвестиции и нарастващото потребление. Това прави Съединените щати единствената голяма икономика, която надминава прогнозите отпреди пандемията.

Прогнозата е Китай да нарасне с 5% през 2023 г., но да се забави до 4,2% през 2024 г., с 0,2 и 0,3 процентни пункта по-малко от очакваното по-рано, поради криза с имотите и слабо външно търсене.

Ако кризата с недвижимите имоти се задълбочи, растежът на Китай може да бъде намален с до 1,6% процентни пункта, което от своя страна ще намали глобалния растеж с 0,6 процентни пункта, каза Гуринчас.

Освен ако Китай не предприеме "силови действия" за прочистване на сектора на недвижимите имоти, "проблемът може да се задълбочи и да се влоши".

МВФ намали прогнозите си за растеж на еврозоната до 0,7% през 2023 г. и 1,2% през 2024 г. спрямо прогнозите от юли за 0,9% и 1,5%.

За Обединеното кралство, също силно засегнато от високите цени на енергията, се очаква покачване на растежа си с 0,1 процентни пункта до 0,5% за 2023 г., но спад с 0,4 процентни пункта до 0,6% за 2024 г.

Прогнозира се БВП на Япония да нарасне с 2% през 2023 г., ревизия нагоре с 0,6 процентни пункта, подкрепена от задържаното търсене, скока на входящия туризъм, нейната гъвкава парична политика и възстановяване на износа на автомобили, каза МВФ. Остави непроменена перспективата за растеж на Япония през 2024 г. на 1,0%.