Фабричната продукция и продажбите на дребно в Китай нараснаха с по-бързи темпове през август, но падащите инвестиции в засегнатия от кризата имотен сектор заплашват да подкопаят вълната от стъпки за подкрепа, които показват признаци на стабилизиране, пише Reuters.

Китайските политици са изправени пред трудна задача да се опитат да съживят растежа след краткия отскок след COVID при постоянната слабост в ключовия имотен сектор, колебливата валута и слабото глобално търсене на китайските промишлени стоки.

Индустриалното производство е нараснало с 4,5% през август спрямо година по-рано, показват данни, публикувани в петък от Националното статистическо бюро (NBS). То се ускорява от темпа от 3,7% през юли и надминава очакванията за увеличение от 3,9% в проучване на Ройтерс сред анализатори. Растежът в сектора отбеляза най-бързия темп от април.

Продажбите на дребно, измерител на потреблението, също се увеличиха с по-бърз темп от 4,6% през август, подпомогнат от летния сезон на пътувания, и беше най-бързият растеж от май насам. За сравнение - 2,5% бе увеличение през юли при покачване от 3%.

Оптимистичните данни предполагат, че редица скорошни мерки за укрепване на колебливата икономика започват да дават плодове.

И все пак трайното възстановяване далеч не е гарантирано

казват анализаторите, особено след като доверието остава ниско в закъсалия имотен сектор и продължава да бъде основно препятствие за растежа.

"Въпреки признаците на стабилизиране в производството и свързаните с него инвестиции, влошаващите се инвестиции в имоти ще продължат да оказват натиск върху икономическия растеж", каза Гари Нг, старши икономист на Natixis Asia Pacific.

Икономика №2 в света се срива

Икономика №2 света се срива

Надеждите за бързо възстановяване на Китай се топят бързо

Пазарите обаче показаха облекчение при някои от по-добрите от очакваното показатели. Китайският юан достигна двуседмични върхове спрямо долара, докато индексът на сините чипове CSI 300 се повиши с 0,2%, а хонконгският индекс Hang Seng се покачи с 1% в ранната сутрешна търговия в петък.

Допълнително подпомагайки настроенията, отделните данни за суровините показаха, че производството на първичен алуминий в Китай достигна рекорден месечен връх през август, докато производителността на петролните рафинерии също се повиши до рекорд.

Необходима е повече политическа подкрепа

Данните от петък последваха по-добри от очакваното данни за банковото кредитиране, намалявайки спадовете на износа и вноса , както и облекчавайки дефлационния натиск .

Продажбите на пътнически превозни средства в страната също се върнаха към растеж през август спрямо предходната година, тъй като по-големите отстъпки и данъчните облекчения за електрически превозни средства повишиха настроенията на потребителите.

За да поддържа импулса на възстановяване, централната банка на Китай заяви в четвъртък, че ще намали количеството пари, които банките трябва да държат като резерви за втори път тази година, за да повиши ликвидността. По-рано през деня банката също прехвърли падежиращи средносрочни заеми, за да инжектира повече ликвидност във финансовата система.

Как проблемите на Китай ще се отразят на останалите икономики по света

Как проблемите на Китай ще се отразят на останалите икономики по света

Втората по големина икономика в света изглежда поразително слаба

Но анализаторите казват, че са необходими повече стъпки от фискалната и паричната политика, тъй като слабият сектор на имотите, високата безработица сред младите хора, несигурността около потреблението на домакинствата и нарастващото напрежение между Китай и САЩ относно търговията, технологиите и геополитиката вдигнаха високо летвата за трайно икономическо възстановяване в близко бъдеще .

Доверието остава в основата на повечето проблеми, изискващи по-големи "конструктивни политики и регулаторни промени", за да се стимулира импулсът на растежа, смята Гари Нг от Natixis Asia Pacific.

Спадът в имотния сектор

Някогашният могъщ сектор на имотите все още пречи на икономиката от 18 трилиона долара, като най-големият частен предприемач в страната Country Garden е последният, който се спъна поради свиването на ликвидността.

Свежите данни за отрасъла не предоставиха голяма утеха на политиците и инвеститорите. През август инвестициите в имоти продължиха спада си с 19,1% на годишна база от спад от 17,8% през предходния месец, според изчисления на Reuters, базирани на данни на NBS.

"Все още се надяваме, че продажбите на жилища ще отбележат леки последователни повишения през следващите месеци, но стимулите в крайна сметка няма да доведат до повишаване на цените на сектора", каза Луиз Лу, китайски икономист в Oxford Economics.

Други данни, също публикувани в петък, показват слабо доверие на инвеститорите, като частните инвестиции са се свили с 0,7% през първите осем месеца, задълбочавайки се от свиването от 0,5% през януари-юли,

Инвестициите в дълготрайни активи се разшириха с малко по-бавен темп от 3,2% през първите осем месеца на 2023 г. спрямо същия период на предходната година, спрямо очакванията за ръст от 3,3%. Той нарасна с 3,4% през първите седем месеца.

Несигурният бизнес климат означаваше, че компаниите остават предпазливи по отношение на наемането, но процентът на безработица, базиран на национално проучване, се подобри до 5,2% през август спрямо 5,3% през юли.

"Може да се наложи Пекин да въведе по-агресивни мерки за облекчаване на имотите, за да постигне истинско възстановяване. Пекин вероятно отново ще трябва да играе ролята на кредитополучател и прахосник от последна инстанция", казаха анализатори от Nomura, повтаряйки консенсусното мнение сред китайските наблюдатели.