Надеждите на Китай за икономическо съживяване след COVID изглежда намаляват. Според данни, отчетени от Националното статистическо бюро в понеделник брутният вътрешен продукт на Китай се е повишил с 6,3% през тримесечието до юни, спрямо 4,5% през първото тримесечие. Това е обаче доста под прогнозата от 7,3%, очаквана от икономисти.

Ръстът на продажбите на дребно също не оправда очакванията и е едва 3,1% през юни спрямо 12,7% през предходния месец, според данните, цитирани от Business Insider.

Инфлацията се повиши само с 0,7% на годишна база през първите шест месеца на 2023 г., но това е лоша новина. Има бум на младежката безработица като 21% от 16- до 24-годишните са без работа към края на миналия месец.

Един от най-големите икономически двигатели на Кирай - износът е намалял с 8,3% на годишна база през юни, докато вносът е спаднал с 2,6% през същия период.

Нулева инфлация в Китай през юни изненада анализаторите

Нулева инфлация в Китай през юни изненада анализаторите

Нехранителните стоки и транспортните услуги поевтиняват, разходите за храна се повишават с 2,3%

Пекин приключи със своите сурови ограничения за пондемията в края на 2022 г., което дойде с надежди за бързо възстановяване на втората по големина икономика в света. Но това далеч не се случва в момента, или иначе казано: очакваното икономическото рестартиране на страната след пандемията досега не отговаря на очакванията.

Очаква се властта да обсъди потенциален пакет от стимули за растеж на страната. Китайската народна банка вече намали основните лихви по заемите в опит да повиши разходите, може да се наложат по-драстични мерки, за не се превърне Годината на заека в кошмарна година за икономиката.