През юни 2023 г. потребителските цени (CPI индекс) в Китай не са се променили на годишна база, според доклада на Държавната статистическа служба (GSO) в Пекин.

Анализаторите осреднено прогнозираха показателят да остане на същото ниво както през май, когато инфлацията беше 0,2%, отбелязва Trading Economics.

Темпът на растеж на потребителските цени актуализира минимума от февруари 2021 г., когато беше отчетена дефлация в страната.

Разходите за храна в Китай през миналия месец са се повишили с 2,3% на фона на покачващите се цени на пресните зеленчуци и яйца.

Нехранителните стоки поевтиняват с 0,6%. Транспортните услуги поевтиняват с 6,5%, жилищата остават без промяна, медицинските услуги поскъпват с 1,1%, образователните услуги - с 1,5%.

Инфлацията без храните и енергията се забави до 0,4% миналия месец от 0,6% през май, достигайки най-ниското ниво от март 2021 година.

Китай се бори... с ниска инфлация

Китай се бори... с ниска инфлация

Потребителски цени в страната се повишиха едва с 1% през февруари,

Спрямо предходния месец индексът CPI през юни се понижи с 0,2%. Спадът се отбелязва за пети пореден месец.

Междувременно цените на производител (PPI) в Китай намаляха с 5,4% на годишна база миналия месец (-4,6% през май). Спадът е най-високият от декември 2015 г., наблюдава се вече девет месеца подред на фона на отслабване на търсенето и забавяне на растежа на цените на суровините, коментира Trading Economics.

Стойността на индекса PPI миналия месец се понижи с 0,8% спрямо май.