Докато по-голямата част от света се бори с повишението на цените, невиждано от 80-те години на миналия век, то Китай има съвсем друг проблем.

Потребителски цени в страната се повишиха едва с 1% през февруари, според Националното статистическо бюро на Китай. За сравнение през януари то беше 2,1%. Основната причина е понижение на разходите за хранителни стоки. Вероятно смекчаването на мерките и отварянето на страната няма да увеличат глобалния инфлационен натиск.

Междувременно износът на Китай намаля през първите два месеца на годината. Миналата година населението на страната се сви за първи път от повече от половин век, което постави под въпрос способността на страната да изпълни целта за ръст от 5% БВП, поставена от китайските власти за 2023 г.

Цените за суровините не се променили от януари до февруари, но има промяна в цените на производител в Китай, които отчитат спад през декември и януари. 

Февруарската инфлация в Германия се ускори до 9,3%

Февруарската инфлация в Германия се ускори до 9,3%

На месечна база потребителските цени в страната са се повишили с 1%

Общият индекс на потребителските цени в Китай се повиши само с 2% за 2022 г., а китайските власти поставиха нова граница от 3% инфлация за 2023 г. Очаква се инфлация да се ускори през идните месеци след отварянето на икономиката, въпреки, че едва ли ще достигне темповете, отчетени в други икономики след отварянето им.

Като цяло представянето на икономиката през миналата година е едно от най-слабите от десетилетия насам, заради затрудненията от трите години на пандемичен контрол, спад в имотния сектор и репресии върху частните компании.

Икономиката на Китай може никога да не изпревари тази на САЩ

Икономиката на Китай може никога да не изпревари тази на САЩ

Огромният темп на растеж на Китай през последните четири десетилетия спира

Въпреки ниската инфлация и данните за износа, икономисти от Capital Economics очакват Китай да завърши годината с ръст 5,5% БВП, но без подкрепа от държавни стимули.

"Властите очевидно искат да оставят проблемите от последните няколко години зад гърба си, да върнат икономиката в "правия път" и да се възстанови доверието в управляващите", пишат икономисти.