Китайската икономика е изправена пред насрещни ветрове, вариращи от нестабилен пазар на имоти до слабо потребителско търсене. Експерти смятат, че влошаващ се сценарий в Китай предвещава лоши неща да се случват за световните пазари и другите световни икономики.

И Джанет Йелън, и Джо Байдън наскоро предупредиха за рисковете от разпространение на проблеми от Китай. Китай се изгради като световна сила с огромно въздействие върху глобалната икономика чрез десетилетия стабилен растеж, огромни търговски обеми и нарастващо, продуктивно население.

След като президентът Си Дзинпин отмени екстремните политики на Пекин за "нулев COVID" през декември, експертите очакваха китайското търсене и бизнес да се върнат толкова силно, че цялата световна икономика да почувства ефектите от повторното му отваряне. Но се случи обратното и експертите казват, че последиците от икономическите спънки на Китай могат да отекнат далеч отвъд границите му.

Eдин от най-големите строителни предприемачи в Китай е пред загуба от $7,6 милиарда и това е проблем за икономиката

Eдин от най-големите строителни предприемачи в Китай е пред загуба от $7,6 милиарда и това е проблем за икономиката

Проблемите в сектора на недвижимите имоти в Китай могат да имат голямо въздействие върху страната

Втората по големина икономика в света изглежда поразително слаба след излизането от пандемията и проблемите й се разраснаха до такава степен този месец, че министърът на финансите Джанет Йелън предупреди за рисковете на Китай за САЩ през същата седмица, когато президентът Джо Байдън го оприличи на "тиктакане на бомба със закъснител."

Китайските служители предупредиха експертите да не рисуват икономиката в негативна светлина, въпреки че данните рисуват ясна картина на икономика в затруднение.

Данните от миналия вторник, които дойдоха по-малко от час след изненадващо намаление на лихвения процент от централната банка на Китай - показаха, че промишленото производство, продажбите на дребно и износът на Китай са се представили по-слабо от очакваното, а докладът пропусна младежката безработица, която достигна рекордно високо ниво от 21,3 % през предходния месец.

Всичко това се развива на фона на нестабилен имотен сектор, след наскоро подадена декларация за банкрут на Evergrande, най-задлъжнелия строителен предприемач в света, и две пропуснати купонни плащания на Country Garden Holdings по нейните облигации. Ето какво може да означава всичко това за останалите световни пазари.

Сриваща се търговия

Като се има предвид основната роля на Китай в световната търговия, нито един от тези проблеми не е само за страната. Алфредо Монтуфар-Хелу, ръководител на Китайския център към Conference Board, каза пред Insider, че страната все още представлява около 30% от глобалния растеж и всяко вътрешно забавяне ще има далечни последици върху пазарите по света.

"За разлика от Голямата финансова криза, Китай няма да стимулира глобалното икономическо възстановяване след пандемията от COVID-19", каза той. "Тъй като нейната икономика продължава да е изправена пред низходящ натиск, нейният импулс на растеж може да се забави допълнително, което на свой ред изостря вече значителния натиск, пред който е изправена световната икономика."

Един от начините, по който това вече се усеща, е смекчаването на китайското търсене, което доведе до рязък спад в търговията. Данните от тази седмица показват, че износът на Китай е намалял за три последователни месеца, а вносът е спаднал за пет месеца.

Положителната страна е, че по-ниското търсене намалява инфлационния натиск, което потенциално би могло да улесни живота на Федералния резерв и другите централни банки, докато продължават да се борят с високите цени в своите икономики. И все пак това може да има отрицателно въздействие върху производителите и износителите в САЩ и други пазари, каза Монтуфар-Хелу, и заместването на липсващото търсене може да не е лесно.

САЩ вече ще следят изкъсо американски компании за инвестиции в технологичния сектор на Китай

САЩ вече ще следят изкъсо американски компании за инвестиции в технологичния сектор на Китай

Контролът върху инвестициите е рядко срещано явление сред развитите икономики

Кийт Хартли, главен изпълнителен директор на фирмата за анализ на веригата за доставки LevaData, отбеляза, че Китай консумира значителна част от световните стоки и по-слабото търсене там означава пренасищане на запасите за американските компании и свиващи се печалби, както и по-малко бизнес за страните, които разчитат на стоков износ.

"За САЩ сектори като селското стопанство и производството, които разчитат на износа за Китай, могат да видят намалени продажби, потенциално причинявайки икономическо забавяне и загуба на работни места", каза Хартли пред Insider.

Въпреки че продължителният спад на китайския износ може да натежи върху производствените индустрии на нациите и да наруши веригите за доставки, той каза, че това също отваря вратата за други страни като САЩ да диверсифицират своите стратегии за снабдяване и да започнат да преместват производството извън Китай.

Изнасяне на дефлация

Американските компании с връзки с Китай вече усещат ефектите от забавянето. Няколко химически и производствени компании отчетоха по-ниски продажби през второто тримесечие, а някои оттеглиха перспективите си за останалата част от годината.

В резултат на широко разпространения спад на потребителските цени в Китай, много американци могат да видят по-скъпи автомобили и продукти за лична хигиена, а някои компании може да загубят приходи и да прибегнат до съкращения.

"Един от най-големите рискове е Китай да започне да изнася дефлация в света, нанасяйки вреда на корпоративните печалби в САЩ и по света", каза Декстър Робъртс, старши сътрудник в Атлантическия съвет, пред Insider.

"Китайският спад би навредил както на много американски компании, които извличат значителна част от приходите си от Китай, така и на тези, които може да не са пряко инвестирани или да продават в Китай, но биха били наранени от глобалната дефлация."

Жилищна катастрофа

Спадът на вътрешното търсене в Китай и слабите потребителски разходи до голяма степен произтичат от рисковете на вътрешния пазар на имоти, но съществуват рискове от разпространение и от този сектор. Монтуфар-Хелу от Conference Board каза, че жилищните активи се оценяват на около 70% от богатството на китайските домакинства и несигурността кара хората да държат парите си, вместо да ги харчат.

Сътресенията на пазара на имоти тежат върху общия растеж на Китай, каза той, като ограничават промишленото производство, обезсърчават разходите, подкопават нивата на държавните приходи и увеличават рисковете във финансовия сектор.

"Бумът на недвижимите имоти през последното десетилетие привлече значителни количества чужд капитал, включително от САЩ", каза Монтуфар-Хелу.

"Китайските разработчици са изправени пред значителни ограничения на ликвидността и затова вероятността те да изпаднат в неизпълнение на облигации, деноминирани в американски долари, нараства."

Китай върви към дефлация, усилията за стимулиране на икономиката се провалят

Китай върви към дефлация, усилията за стимулиране на икономиката се провалят

Навлиза ли страната в ера на бавен икономически растеж, подобен на "изгубените десетилетия" в Япония

И тъй като жилищната криза се задълбочава, за Китай ще става все по-трудно да коригира курса на кораба, създавайки трайно препятствие за бъдещия глобален растеж. Дейвид Рош, президент и глобален стратег в Independent Strategy, каза в интервю за CNBC тази седмица, че китайският икономически модел сега е "изхвърлен на плажа" с малък шанс за възстановяване.

Световните пазари не са оценили напълно проблемите на пазара на имоти, обясни той. "Те наистина нямат подхода да се отърват хирургично от лошите дългове и лошите активи и в същото време няма да могат да разчитат на своите традиционни мерки за растеж", каза Рош. "Това е големият проблем".

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или проджажба на активи на финансовите пазари.