Руската инвазия в Украйна усложни икономическата ситуация след пандемията от COVID-19, като повиши цените на суровините и предизвика бежанска вълна. Какви са очакванията на Световната банка за икономиките на България и съседните й страни?

България

Очаква се реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на България да нарасне с 2,6% през 2022 г., съобщи Световната банка, ревизирайки надолу прогнозата си от януари с 1,2 процентни пункта. Предвижда се икономическият растеж на страната да се ускори до 4,3% в реално изражение през 2023 г., преди леко да се забави до 3,7% през 2024 г.

БВП на България с ръст от 4,5% за първото тримесечие

БВП на България с ръст от 4,5% за първото тримесечие

Това показват сезонно изгладените данни на НСИ на годишна база

Оценката на Световната банка е по-малко оптимистична от прогнозата на българското правителство за 2,9% ръст на БВП през 2022 г., която е записана в настоящия проект за ревизия на бюджета, който ще бъде внесен за одобрение в парламента.

"Прекъсванията в доставките на енергия могат да наложат допълнително напрежение върху производството и да засилят натиска върху цените, особено в светлината на прекратяването на директния износ на природен газ от Русия за Полша и България и обявените планове на ЕС за забрана или постепенно прекратяване на вноса на изкопаеми горива от Русия до 2027 г.", смятат от Световната банка.

В сряда Националният статистически институт (НСИ) съобщи, че реалната икономика на България е нараснала с 4% годишно през първото тримесечие на 2022 г., намалявайки по-ранната бърза оценка с 0,5 процентни пункта.

ЕБВР намали отново прогнозата си за ръста на БВП на България, до едва 2,5% - защо

ЕБВР намали отново прогнозата си за ръста на БВП на България, до едва 2,5% - защо

За следващата година прогнозата също е коригирана надолу - до 3% икономически растеж

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през първото тримесечие на 2022 г. възлиза на 32,807 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 4 800 лв. от стойностния обем на показателя.

Румъния

Очаква се икономиката на Румъния да нарасне с 2,9% през 2022 г. и с 3,7% през 2023 г. През януари Световната банка прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Румъния ще се увеличи с 4,3% тази година, но през април намали прогнозата си до 1,9% ръст на БВП, припомня See News.

Последните оценки на Световната банка съответстват с тези на румънското правителство, което цели 2,9% икономически растеж през 2022 г.

Кои са страните с най-висок ръст на БВП за 2021 година

Кои са страните с най-висок ръст на БВП за 2021 година

Ръстът на БВП на САЩ се очаква отново да е по-висок от този на еврозоната

Северна Македония

Брутният вътрешен продукт на Северна Македония се очаква да нарасне с 2,7% през 2022 г., става ясно от ревизираната с 1 процентен пункт прогноза на Световната банка. През 2023 г. се очаква икономическият растеж на Северна Македония да се ускори до 3,1%.

През май централната банка на Северна Македония съобщи, че очаква икономиката на страната да нарасне с 2,9% през 2022 г., ревизирайки надолу есенната си прогноза за 3,9% ръст.

Прогнозата на Световната банка за Сърбия също е ревизирана в посока надолу - с 1,3 процентни пункта - до 3,2% през 2022-а. За 2023 г. прогнозата е за ръст от 2,7%, а за 2024-а - за 2,8%.

Излиза ли Турция от кризата? Очаква се БВП на страната да нарасне с 9%

Излиза ли Турция от кризата? Очаква се БВП на страната да нарасне с 9%

Заради износа и туризма