Лидери по ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2021 г. ще бъдат развиващите се страни като Китай и Индия, а сред развитите икономики Обединеното кралство, Франция и САЩ ще покажат най-високи темпове на растеж. Това сочат предварителните данни на международни икономически институти, както и на руския Център за инвестиционни анализи и макроикономически изследвания, пише РИА Новости.

"Въпреки силното възстановяване на глобалното търсене, има нарастващи различия между страните в темповете на растеж на икономиките. Това отчасти се дължи на разликата в нивата на ваксинация и структурата на икономиката.

Държавите, зависими от внос на суровини, са под по-голям натиск, който се повиши значително през тази година, както и страните с висок дял на сектора на услугите, които са най-податливи на антиковид ограничения", казва Даниил Наметкин, ръководител на Центъра за инвестиционни анализи и макроикономически изследвания.

По думите на експерта, по-висок растеж ще се наблюдава в сегмента на развиващите се (условно казано) икономики. "Двигателят на растежа в сегмента на развиващите се икономики са азиатските страни, начело с Китай (очакван растеж за 2021 г. от 8-8,1%) и Индия (с ръст от 9,4-9,6%)", коментира експертът.

Той отбелязва, че китайската икономика е подкрепена от активно нарастващия износ, строги мерки за ограничаване на разпространението на нови щамове на коронавируса и широка кампания за ваксинация. "В същото време, сдържащ фактор за още по-големи инвестиции в китайската икономика са съобщенията за неплатежоспособсност на най-голямата строителна компания Evergrande, което сериозно подкопа доверието в сектора на имотите", добави Наметкин.

БВП на страните с развити икономики, според оценката на основни международни институции, ще нараснат с 4,9-5,2% през 2021 година. "В същото време, динамиката на американската икономика за четвърта поредна година може да се окаже по-добра от показателите на еврозоната.

БВП на САЩ през 2021 г. ще нарасне с 5,4-6%, докато икономиката на еврозоната като цяло - само с 5-5,2%, което дори не компенсира срива от предходната година (спад с 6,5%)", посочва експертът. Той допълва, че положителен фактор за възстановяването на американската икономика е подобряването на ситуацията при международната търговия, докато основен рисков фактор остава повишеният инфлационен натиск.

Даниел Лорер: Над 5% ръст на българската икономика е напълно постижим

Даниел Лорер: Над 5% ръст на българската икономика е напълно постижим

Необходима промяна в Търговския закон, смята министърът на иновациите и растежа

Най-добра динамика сред най-големите страни от еврозоната, според експерта, ще демонстрира Франция с икономически ръст от 6,3-6,8%. "Отделно може да се отбележи Великобритания, чийто БВП ще нарасне с 6,7-6,9% през 2021 година. Нарасналото потребление ще продължи да действа като основен двигател на растежа на британската икономика, докато по-значителното увеличение на инвестициите и търговията ще бъде ограничено от последствията от излизането на Обединеното кралство от ЕС", уточнява икономическият анализатор.