Там, в индустриалният квартал на Варшава, в две сгради от 70-те години една местна компания създава истински хитове в гейминг индустрията с помощта на своите разработчици и сценаристи.

Полша, която е най-голямата източноевропейска икономика, тихо се превръща във водещ износител на видео игри благодарение на ниските разходи за труд, добре образованите си младежи и традициите си в този сектор, водещи началото си още отпреди 1989 година, разказват в свой репортаж от местната TVN24.

След като лидерът CD Projekt сложи Полша на картата на световната гейминг индустрия със своята игра Witcher, по която от Netflix направиха и сериал, чуждестранните инвеститори обърнаха поглед към бързорастящия обещаващ полски пазар.

В Полша вече няма кой да работи

В най-голямата източноевропейска икономика вече няма кой да работи

И компаниите са принудени да ограничат производството си, защото не знаят кога ще намерят кадри

"Хората започнаха да ни забелязват", казва Борис Мусиелак, който е съосновател на полско-американската венчър капитал фирма SMOK Ventures. По неговите думи преди страната е можела да привлича само случайни инвеститори, но вече големи международни лидери в сектора търсят възможности за печеливши вложения в региона.

Днес гейминг индустрията в Полша и дейностите, свързани със спортни залагания, се оценяват на общо 664 милиона долара към 2019 година. Това е осезаемо увеличение в сравнение с приходи от 400 милиона долара през 2014 година. Според прогнози на PwC индустрията ще нарасне до 850 милиона долара през следващите 4 години.

Трите полски компании, чиито акции поскъпнаха с над 1000% за 12 месеца

Трите полски компании, чиито акции поскъпнаха с над 1000% за 12 месеца

Те оперират в един и същи сектор

На фона на процъфтяващия сектор местните компании се представят повече от добре на фондовия пазар. През миналата година общата капитализация на борсовите дружества, начело със CD Projekt, 11 bit studios и PlayWay, е скочила с 82% до над 32 милиарда злоти или 8,36 милиарда долара.

В допълнение може да се каже, че конкретно оценката на CD Projekt, която възлиза на 27 милиарда злоти, бързо настига тази на най-голямата компания не само в Полша, но и в цяла Източна Европа - енергийното дружество PKN Orlen с неговите 36 милиарда злоти.