Tawo е текстилен производител, базиран във Варшава, за който надали сте чували. Това, с което той може да бъде интересен, е фактът, че представлява един добър пример за състоянието на пазара на труда в Полша. А той е валиден в по-голяма или в по-малка степен за останалите страни в Централна и Източна Европа.

"През последните три години за нас е напълно невъзможно да намерим дори един поляк, който да наемем на работа", казва мениджърът на компанията в отдел "Човешки ресурси" Александра Русинска.

Компанията е доставчик на тъкани, които се използват в матраците на гиганти в мебелната индустрия като IKEA. Тя обаче е част от хилядите фирми с дейност в на най-големият източноевропейски пазар, които не могат да се справят с липсата на работници, разказват в свой репортаж от Bloomberg.

Според данните от доклада Drivers and Disrupters Report Полша е една от страните, които са на едно от последните места в света по ръст на работната сила. Решението за фирми като Tawo е в наемането на мигранти. В момента 15 от общо 65 заети в компанията са граждани на Украйна или Беларус.

Властите във Варшава обаче не са съгласни, че това решение на проблема е подходящо. На фона на ниската раждаемост в страната, те хвърлят усилията си в това да увеличат детските надбавки и другите помощи за семействата в опит да ги стимулират да имат повече деца.

В Полша не е имало толкова малко безработни от отварянето на икономиката на страната

В Полша не е имало толкова малко безработни от отварянето на икономиката на страната

Чехия все още е първенец в това отношение

Унгария също има опит в тази посока, като там държавата субсидира закупуването на седем местни автомобили за семейства с най-малко три деца. Домакинствата с повече от три деца пък могат да кандидатстват за държавна подкрепа за покупката на жилище или да се възползват от данъчни облекчения.

Въпреки мерките в тази посока демокрафските предизвикателства продължават да са на дневен ред за региона. И според изчисленията на Международния валутен фонд (МВФ) тази тенденция няма да се обърне и до 2050 година ЦИЕ ще изгуби една четвърт от работната сила, с която разполага в момента.

Конкретно в случая с Полша страната трябва да се справи с отлива на работници, насочили се към Западна Европа след присъединяването към Европейския съюз. Повече от 2 милиона поляци живеят във Великобритания и Ирландия.

Анализаторите прогнозират, че населението от 38 милиона души в страната ще се свие с над 7% през следващия четвърт век. Към края на този период всеки втори поляк ще е над 50-годишна възраст.

"Работодателите започнаха да намаляват производството и поръчките си, защото не знаят колко време ще им отнеме да наемат служителите, които са им нужни", казва Магдалена Дерлац-Поплавска, която е собственик агенция за подбор на кадри в Полша.

"В един момент това ще има негативен ефект върху икономиката", допълва тя.

По думите на Филип Дабровски, който ръководи компания за онлайн доставки на храна, Полша трябва да предприеме спешни мерки в тази посока. "Наистина трябва да намерим изход от ситуацията преди да е станало прекалено късно", казва той.

Масажи, риба и уроци по немски - как компаниите в Източна Европа се борят за кадри

Масажи, риба и уроци по немски - как компаниите в Източна Европа се борят за кадри

TELUS предлага безплатни уроци, фитнес, йога и бонуси до €2 500