Полша не е отчитала толкова ниска безработица, колкото в момента, след отварянето на икономиката си след 1989 година. Според последните данни на местният статистически офис показателят е паднал до 5,1% или с 0,6 процентни пункта през септември в сравнение със същия месец година по-рано.

Изчисленията сочат, че броят на безработните в страната е 851 200 души от активното население при 856 500 души за август тази година, пише Emerging Europe.

По-рано този месец полският министър на труда и социалната политика Божена Борис-Сзопа посочи, че ниво от 5,1 на сто би било най-ниската безработица за Полша от падането на комунистическия режим.

На Чехия ѝ трябват 500 000 работници. И тя ще търси такива в Украйна и Молдова

На Чехия ѝ трябват 500 000 работници. И тя ще търси такива в Украйна и Молдова

Прага увеличава квотите за хора от трети страни

През последните 12 месеца броят на безработните в Полша е намалял с 96 000 души от 1,5 милиона души в края на 2015 година.

Според данните на Евростат, която използва различна методология, безработицата в Полша се е свила до 3,3 на сто през август, което е едно от най-ниските нива в Европа.

Първа в това отношение е Чехия, където според последните данни на Евростат показателят е на ниво от едва 2%. За сравнение в България към края на август безработицата е 4 на сто.