Чехия е страната с най-ниска безработица в Европейския съюз (ЕС) и сега правителството там обръща поглед на изток, за да компенсира тежкия недостиг на работници.

Властите в Прага ще предприемат мерки, като основно те са свързани с улесняването на процеса по получаване на разрешение за работа.

Според новата стратегия на правителството чешките фирми ще могат да търсят квалифицирани кадри от страни като Украйна, Черна гора, Сърбия, Молдова и от държави в Централна Азия, съобщава сайта Emerging Europe.

"Дори не е нужно да припомняме за това какви щети търпи икономиката заради липсата на квалифицирани служители", посочват от местната търговска камара.

По изчисления на институцията чешката икономика е изгубила 84 милиарда крони или 3,2 милиарда евро заради недостига на работници през миналата година. Прогнозите са, че негативният ефект може да се задълбочи до 4,2 милиарда евро през 2019 година.

В Чехия има толкова свободни места, колкото никъде другаде в ЕС

Европейската страна, в която има толкова свободни работни места, колкото никъде другаде в ЕС

Делът на отворените позиции там достигна историческо ниво за целия съюз

Междувременно настоящата квота за украинските граждани към момента е 19 600 работници, а от септември тя може да стане 40 000 души. За Черна гора и Сърбия границата ще бъде вдигната до 2000 работници, а за Филипините, Молдова и Монголия - до 1000 души.

"Да, това е като капка в морето. Дори и такива квоти няма да отговорят на търсенето на работници, защото, според нашите изчисления, дефицитът в момента е на 500 000 души", посочва представител на камарата.

Данните от официалната статистика сочат, че безработицата в Чехия е паднала до 2,6% през юни, което е най-ниското равнище от 22 години насам.