Нивото на река Дунав в българския участък достигна критични ниски стойности. Круизни кораби и товарни кораби са принудени да изчакват в пристанищата за неопределен период от време. Спира се и фериботът Оряхово-Бекет, съобщи BTV.

Нивото на реката е под условната кота нула. За Русе днес са измерени -43 сантиметра. Основната причина за ниското ниво е липсата на дъждове в притоците на реката. Критичният участък е при Белене.

Има и смущения в корабоплаването на круизните кораби. Круизен кораб не е успял да превози германски туристи до германският град Пасау. На чужденците им се наложило да се прибират с полет от Букурещ.

Работници от фериботен комплекс "Оряхово" заявиха пред BTV, че платформи които превозват камиони до румънско пристанище, "бездействат" от дни. Разпуснати са и служителите, а прогнизите също не са добри. Според тях през следващите три месеца нивото на Дунав ще пада.

Нивото на река Дунав при Силистра падна под условната нула, съобщиха преди ден от Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав".