Индустриалното производство в Германия възобнови спада си през декември, като отчете най-сериозното намаление от годините на глобалната криза насам. Лошата новина дойде като напомняне, че най-голямата икономика на Европа все още е далеч от възстановяването след рецесията в сектора.

Данните показват месечен спад от 3,5% на фона на намаление на поръчките на производителите с най-бързия темп за последното десетилетие.

Последните резултати попариха надеждите, че германската икономика ще успее да се възстанови скоро от негативния ефект на търговската война, Брекзит и предизвикателствата пред автомобилния сектор.

Отделна статистика, публикувана отново в петък, сочи, че износът на страната е бил почти в застой през декември, а вносът отчита спад.

Междувременно от германското министерство на икономиката посочиха, че все пак има признаци на подобряване на очакванията на бизнеса и прогнозираха леко увеличаване на индустриалното производство през следващите месеци.

Последните данни обаче говорят за различна ситуация с ограничение на продукцията на инвестиционни стоки с 3,5%. В допълнение производството на потребителски стоки е с 2 на сто надолу, а това в строителния сектор - с цели 9 на сто.