Нова Зеландия е първата страна, която въведе закон, който ще изисква от банките, застрахователите и инвестиционните компании да докладват за въздействието върху изменението на климата от техния бизнес, пише Reuters, позовавайки се на изявление на министъра по климатичните въпроси Джеймс Шоу.

Всички банки и застрахователи и други бизнеси с общ актив от над 1 милиард новозеландски долара ще бъдат в обхвата на новите правила. Очаква се новият закон да засегне около 200 от най-големите компании в страната и няколко чуждестранни фирми

"Няма да можем да стигнем нулеви въглеродни емисии до 2050 година, освен ако финансовият сектор не започне да разбира какво влияние имат инвестициите им върху климата" смята Шол.

Отчетите ще трябва да разглеждат процесите в рамките на финансовата година, а процедурата вероятно ще стартира година след официалното приемане на закона. Първите доклади ще бъдат факт най-рано през 2023 година.

Още през септември 2020 правителството на Нова Зеландия заяви намерението си да задължи финансовия сектор да докладва за климатичните рискове, като тези, които не отговорят на изискването ще трябва да дават обяснения пред властите.

Правителството на страната вече въведе няколко политики за намаляване на емисиите, включително обещание да направи публичния сектор въглеродно неутрален до 2025 г. и да купува само автобуси за обществен транспорт с нулеви емисии от средата на това десетилетие.

Междувременно скорошен доклад показа, че най-големите банки в света все още финансират с трилиони долари компании за изкопаеми горива. Той беше изготвен от група от климатични организации и публикуван през март тази година. Според данните

60 от най-големите търговски и инвестиционни банки в света са вложили общо 3,8 трлн. долара в изкопаеми горива от 2016 до 2020 г. или само пет години след като Парижкото споразумение бе подписано.