Световната икономика я очаква една от най-добрите години от глобалната финансова криза насам, както за развитите, така и за развиващите се пазари на фона на добър растеж и все още ниска инфлация.

Тази тенденция обаче ще дойде към своя край в следващите две до три години, прогнозират от UBS.

"Ние сме в края на периода на продължителното възстановяване и след две до три години някои от обсъжданите сега рискове за глобалната икономика ще се материализират", коментира председателят на банковата група Аксел Вебер, цитиран от CNBC.

Тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) запази прогнозата си за глобалния растеж на ниво от 3,9%. Ако тя се сбъдне, това ще е най-големият ръст за световния брутен вътрешен продукт (БВП) от 2011 година насам.

От агенцията обаче предупреждават, че нивото на глобалния дълг ще достигне нов рекорд и правителствата трябва да предприемат стъпки към ограничаването му.

"Финансовите институции също трябва да се подготвят за подобни рискове", казва Вебер и добавя, че според него банките в момента са по-добре подготвени за подобна ситуация в сравнение с последната криза.