Обединените арабски емирства прогнозират солидни икономии, които ще генерират чрез преминаването на половината от енергийните нужди в страната към зелена енергия.

Оценката е, че спестяването от прехода на мощностите до края на века ще надхвърли инвестиционните разходи, предаде Bloomberg.

Държавата от Персийския залив планира да вложи 150 милиарда долара в енергия от възобновяеми източници до 2050 година, за да се раздели поетапно със зависимостта си от природен газ, коментира министърът на енергетиката по време на конференция в Берлин.

Чистите енергийни източници ще помогнат за спестяването на 192 милиарда долара, допълни той.

Придържането към стратегията ще "се погрижи за опазването на околната среда и в същото време ще ни спести много пари", каза министърът на енергетиката на ОАЕ.

Докато разходите за слънчева енергия силно намаляват, страните от Персийския залив преоценяват своите енергийни стратегии, които в момента разчитат на дъщерни дружества за електрическа енергия, произведена чрез втечнен природен газ.

Междувременно ОАЕ си поставят "невероятно амбициозна" цел за зелена енергия, започвайки от нулата преди няколко години, посочва коментар на Bloomberg New Energy Finance.