Оборотът на компаниите, специализирани в областта на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) у нас, надхвърля 5,5 милиарда лева за миналата година.

Приходите от дейности само в областта на информационните технологии се повече от 3 милиарда лева или с 45% повече в сравнение с предходната 2017 година, показват данни, цитирани от едно от големите дружества в индустрията "Перси".

Фирмата се класира на 46-то място сред водещите в страната с приходи от 15,7 милиона лева.

"Разработката на софтуерни технологии и приложения за български и чуждестранни клиенти генерира най-големи приходи за поредна година, показват данните на класацията. Ръстът на бизнеса е впечатляващ - над 64%", посочват от компанията.

Тези резултати показват, че приходите от разработка на софтуер за 2018 година са се увеличили до 716 милиона лева. Като бъдат прибавени и тези от готови софтуерни решения и системна интеграция тази сума надхвърля 950 милиона лева.

Преди време заместник-министърът на икономиката Александър Манолев коментира, че общият оборот от услугите в ИКТ сектора в България са нараснали с 300% за последните 7 години до 2,5 милиарда лева.