Заради мерките срещу коронавируса, в момента броят на хората, които са на границата на гладуването, ще се удвои, коментира директорът на Световната програма по прехранването към ООН, предаде Zero Hedge.

По думите на Дейвид Бийзли, който говори в изявление пред Общото събрание на ООН в края на миналата седмица, 270 млн. души "са се устремили към глада".

"Както прогнозирах през април, броят на хората, които ще се насочат към гладуване, вече се увеличиха от 80 до 135 млн. души през последните четири години, най-вече заради военни конфликти", каза той. "Но заради коронавируса тези 135 млн. днес ще нараснат до 270 млн. души. Те още не си лягат гладни, но са се устремили към гладуването."

Бийзли и в миналото предупреждаваше за подобни негативни развития, както сме отбелязвали в money.bg. Но при последното си обръщение той припомни очакванията си, че 2021 г. ще бъде "катастрофална, предвид това какво виждаме на този етап от играта." За него сумата от 19 млрд. долара, похарчени от правителствата в борбата срещу коронавируса, са средства, които няма да бъдат на разположение догодина.

ООН: Задава се "библейски" глад през 2021 г.

ООН: Задава се "библейски" глад през 2021 г.

Причината е затварянето на икономиките

На същото мнение е и специалният пратеник по въпросите на коронавируса Дейвид Набаро. "Затварянето на икономиките имат едно следствие, което никога не трябва да се пренебрегва - те правят бедните значително по-бедни", каза той през октомври.

Още през май от УНИЦЕФ прогнозираха, че в 118 страни с ниски и средни доходи по света общо 1,2 млн. деца под петгодишна възраст може да умрат в рамките на следващите шест месеца заради понижаване на достъпа до здравни грижи "заради локдауна, вечерните часове и нарушенията в графика на редовния транспорт", припомнят от Zero Hedge.