За девети пореден месец цените на храните в световен мащаб вървят нагоре. Нещо повече - те достигнаха най-високото си равнище от юли 2014 г. По-значително увеличение се забелязва при захарта и растителните масла, показват данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

Ценовият индекс на организацията измерва месечните изменения за кошница от основни храни, включително зърнени, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар. Той е на равнище от 116 пункта през февруари, предава Reuters.

Индексът за цените на зърното се повишава с 1,2% на месечна база през февруари. Соргото поскъпва най-много - с над 17 на сто за месец и с цели 82% на година, заради голямото търсене в Китай. Цените на царевицата и ориза също се покачват.

Реколтата от зърно в световен мащаб е на път да достигне годишен рекорд през 2020 г., като се смята, че ще има увеличение на производството и през тази година.

Захарта поскъпва с 6,4% на месечна база на фона на притеснения относно доставките през 2021 г. и свитото производството в основни страни. Търсенето в Азия в същото време остава стабилно.

На второ място се нареждат растителните масла. Ценовият им индекс нарасна с 6,2% и достигна най-високото си равнище от април 2012 г., като палмовото масло поскъпва за девети пореден месец.

При млечните и месото ситуация не изглежда толкова критична. Цените на млечните продукти нарастват с 1,7%, при месото - с по-умерените темпове от 0,6%.

Организацията по прехрана и земеделие увеличи прогнозата си за зърнената реколта за 2020 г. до 2,761 млрд. тона от 2,744 млрд. тона месец по-рано, което представлява увеличение от 1,9% на годишна основа. Прогнозата за добива на ориз също се увеличава с 2,6 млрд. тона заради очакванията за реколтата в Индия.

Очаква се и световното производство на пшеница да нарасне през 2021 г. за трета поредна година до нов рекорд от 780 млн. тона според прогнози на Организацията.