Според резултатите от първото тримесечие на тази година загубите за германската икономика поради ограничителния режим, действащ в страната от декември 2020 г., ще възлязат на около 50 милиарда евро.

Това следва от изчисленията, публикувани от Института за германска икономика (IW) в Кьолн, съобщава Deutsche Welle.

Според документа от началото на пандемията на коронавируса брутния вътрешен продукт на страната е намалял с 250 милиарда евро, а 16 хиляди предприятия са били принудени да обявят фалит.

В същото време някои експерти посочват, че истинският брой на неплатежоспособните фирми в Германия е много по-голям. Това се дължи на факта, че на фона на пандемията германското правителство освободи компаниите от задължението да подадат молба за несъстоятелност.

За да определят размера на щетите от локдауна, експертите на Института прогнозират развитието на икономическата ситуация в Германия без кризата, причинена от пандемията COVID-19, и сравняват тези числа с действителните резултати.

Според Института по немска икономика, през второто тримесечие на 2020 г. германската икономика е преживяла истински шок. Ако не се беше случила пандемията, обемът на БВП на Германия през този период щеше да възлезе на 850 милиарда евро. Реалният му обем се оказа със 100 милиарда евро по-малко, следва от изчисленията на учените.