Лидерът в производството на електроенергия и основният доставчик Hidroelectrica в Румъния обяви първичното публично предлагане, което разбуни духовете в северната ни съседка. Предлагането се оценява на 1,9 млрд. долара и се очаква да приключи на 4 юли.

Стотиците милиони, които ще влязат в Румъния по повод първичното публично предлагане биха увеличили натиска върху местния пазар през следващите седмици, смятат анализатори.

Централната банка стриктно контролира всяко значително движение на обменния курс, пише profit.ro.

Според експертите леята най-вероятно ще поскъпне, когато чуждестранните инвеститори обменят средствата си за закупуване на акции в Hidroelectrica.

Хърватската ENNA подготвя IPO, за да инвестира €1 милиард в зелена енергия

Хърватска компания подготвя IPO, за да инвестира €1 милиард в зелена енергия

В Хърватия предстоят мащабни проекти за възобновяема енергия

Икономистите очакват централната банка да се намеси и да ограничи поскъпването на леята, за да поддържа обменния курс под или близо до нивото от пет леи за едно евро тази година.

Леята беше една от най-стабилните валути в Източна Европа на фона на управлявания от централната банка режим на плаващ курс.

"Като се има предвид ограничената дълбочина на местния валутен пазар, може да е възможно преходно поскъпване на леята", коментира икономистът на ING Bank Румъния Валентин Татару

За сравнение, унгарският форинт се обезцени до рекордни нива през миналата година на фона на спора между Будапеща и Брюксел относно европейското финансиране, след което възстанови голяма част от загубите си при нестабилната търговия.