Хърватската частна инвестиционна група Energia Naturalis (ENNA) обяви, че е започнала подготовка за първично публично предлагане (IPO) и планира да вложи над €1 милиард в зелени проекти в Хърватия, съобщава SeeNews. Процесът на навлизане на капиталовия пазар се очаква да отнеме пет години.

Миналата година ENNA започна нов период на стратегическо развитие, който ще бъде белязан със значителни инвестиции. Компанията разработва големи проекти за възобновяема енергия, предимно слънчева и геотермална.

Компанията обяви още, че нейните основни бизнес линии остават възобновяеми енергийни източници, транспорт и логистика и храни, като в бъдеще ще постави по-рязък фокус върху осигуряването на енергийна независимост, устойчивост и самодостатъчност в производството и разпространението на храни.

Хърватска компания представи единствената в света антитерористична роботизирана машина

Хърватска компания представи единствената в света антитерористична роботизирана машина

Уникалното превозно средство ще влезе в употреба на полицията и армията

Хърватската група продължава своите инвестиции в развитието на транспорта и логистиката, чрез инвестиции в железопътни товари и пристанища, по-специално чрез стратегическия порт Риека на северното хърватско адриатическо крайбрежие, който се стреми да бъде нов логистичен център в Централна Европа и най-важният контейнерен терминал в Адриатическо море.

Rijeka Gateway е съвместен проект на ENNA и APM Terminals, част от датската логистична група Maersk. Общата стойност на тяхната инвестиция се оценява на €480 милиона, а бъдещият терминал в Риека трябва да донесе повече от един милион нови контейнерни единици.

Хърватската компания развива бизнеса си както на местния пазар, така и в страни като Швейцария, Италия, Унгария, Словения и Румъния и генерира 70% от приходите си именно на чуждестранните пазари.

Как Хърватия се превръща в регионален енергиен гигант

Как Хърватия се превръща в регионален енергиен гигант

Страната има всички шансове да се превърне в търговски хъб за бившето югославско пространство