Почти двойно ще се увеличи капацитетът на хърватския терминал за втечнен газ в Омишал на адриатическия остров Крък, като това е поредна стъпка към превръщането на страната в регионален енергиен център, пише в свой материал БТА.

Детайли: Новото съоръжение на LNG Hrvatska ще даде възможност годишното производство на втечнено синьо гориво да се повиши от 2,9 милиарда кубични метра на 6,1 милиарда кубични метра годишно, уточни хърватската компания в съобщение на сайта си.

Това надхвърля собствените нужди на Хърватия.

Идва краят на бума в износа на LNG от САЩ

Идва краят на бума в износа на LNG от САЩ

Покачването на разходите и засилената конкуренция за осигуряване на дългосрочни купувачи и финансиране може да остави на пауза доста предложени проекти за износ

Модулът е от норвежката Wartsila Gas Solutions и е на стойност 22,9 милиона евро и с максимален капацитет от 250 000 кубични метра на час. Очаква се производството му да отнеме 22 месеца и да заработи през лятото на 2025 година. Допълнителните мощности ще бъдат налични и предложени на пазара от октомври 2025 г.

Финансирането ще е частично с европейски средства.

Контекст: Проектът получи "зелена светлина" след решение на хърватското правителство от август миналата година за засилване на сигурността на газовите доставки чрез изграждане на газопровода Злобин - Босилево в Северозападна Хърватия и разширяване на капацитета на терминала.

Испания увеличи вноса на LNG от Русия с 84% от началото на войната

Европейската страна, която увеличи вноса на LNG от Русия с 84% от началото на войната

Тя се е утвърдила като най-големият купувач на втечнен природен газ от страната през 2023 г.

Планирано е Злобин-Босилево да бъде завършен до края на 2025 г.

Министърът на икономиката и устойчивото развитие Давор Филипович коментира на церемонията по монтиране на допълнителния втечняващ модул, че страната се превръща в енергиен център на региона.

Катар подписа 27-годишно споразумение за доставка на LNG с Китай

Най-големият износител на втечнен природен газ в света, сключи исторически договор

Докато конкуренцията за втечнен природен газ се разгорещява

През февруари той обяви, че ще има възможност Босна да се свърже с газопреносната система на Хърватия и така да диверсифицира доставките си, които в момента са зависими от минаващи през България "Турски поток".

В интервю за "Ал Джазира" през декември премиерът Андрей Пленкович заяви, че повишаването на капацитета на терминала на остров Крък открива възможности за доставки не само за Босна, но и за Словения и Унгария, а интерес са проявили също така Австрия и Германия. Това ще е свързано с изграждането на нови газопроводи.