Над десет от предложени проекти за износ на втечнен природен газ в Съединените щати може да се спрат, заради инфлацията при разходите и повишена конкуренция за осигуряване на финансиране.

Междувременно търсенето на втечнен природен газ по време на разгара на войната се повиши и купувачите се отказаха от покупките на руски газ от тръбопроводи.

Биха могли да се стартират нови LNG проекти на стойност 100 милиарда долара през следващите пет години, но осигуряването на дългосрочни сделки и финансирането е основната пречка за това.

Покачването на разходите и засилената конкуренция за осигуряване на дългосрочни купувачи и финансиране може да остави на пауза доста предложени проекти за износ на LNG в САЩ.

Енергийната криза направи Европа топ пазар на LNG в света

Енергийната криза направи Европа топ пазар на LNG в света

ЕС е внесъл общо 24% от целия втечнен природен газ, търгуван миналата година

Търсенето на LNG в световен мащаб е голямо. Европейските страни се стремят да изградят терминали за внос и съхранение на втечнен природен газ и да купуват повече, за ​​да компенсират липса на доставки на газ от руски тръбопроводи.

Въпреки изобилието от природен газ в Съединените щати обаче, бумът в износа на втечнен природен газ от страната може да спре, след като разходите се повишиха, а финансирането е по-труден процес заради по-високите лихвени проценти, пише ZeroHedge.

Освен рязко нарастващите разходи по проекта и нарастващите лихвени проценти,мениджърите на проекти за износ на LNG в САЩ срещат и проблеми като нежеланието на много купувачи да се ангажират с 20-годишни договори за доставка.

Консултантска компания Wood Mackenzie смята, че разработчиците на съоръжения за износ на втечнен природен газ в САЩ биха могли да стартират нови инсталации на стойност 100 милиарда долара през следващите пет години, заради необходимостта от енергийна сигурност. И все пак нестабилността на цените и проблемите с разходите и финансирането може да намалят ентусиазма за тези проекти.