Европа внесе почти една четвърт от целия LNG, търгуван миналата година, превръщайки се в топ пазар за втечнен природен газ, в стремежа си да замени доставките на газ от руски тръбопроводи.

Тази година Европа трябва да внесе още по-големи обеми втечнен природен газ, за да запълни хранилищата след края на тази зима. Анализаторите предупреждават, че следващата зима може да бъде много по-лоша за Европа, ако търсенето в Азия, особено в Китай, се възстанови и засили конкуренцията между европейските и азиатските пазари за привличане на повече доставки на LNG, пише Oilprice.

Миналата година Европа спечели европейските референтни цени скочиха, след като Русия започна да прекъсва доставките по тръбопроводи за повечето си клиенти на запад. Въпросът през 2023 г. и след това е дали Европа ще продължи да изпреварва Азия по отношение на предлагането на LNG, след като търсенето в Азия започне да се възстановява.

Вносът на LNG в ЕС през 2022-а достигна 101 милиона тона, което е скок от 58% в сравнение с 2021 г., по данни на Refinitiv. ЕС е внесъл общо 24% от целия LNG, търгуван миналата година.

Търсенето на Европа на втечнен природен газ създаде шок в търсенето на вече напрегнатия глобален пазар на LNG, с допълнителни 50 милиона тона годишно търсене в ЕС според консултантска компания Timera Energy.

САЩ станаха най-големият износител на LNG в света, благодарение на Европа, но бумът може да прилкючи скоро

САЩ станаха най-големият износител на LNG в света, благодарение на Европа, но бумът може да прилкючи скоро

Ролята на Европа на пазара на втечнен природен газ рязко се промени от пасивен и вече е пряк и агресивен конкурент, отбелязва Timera Energy. Голяма част от европейския внос на втечнен природен газ беше благодарение на слабото търсене в Азия, където Китай отбеляза спад в потреблението на газ на фона на забавяне на икономическия растеж, докато по-голямата част от Южна и Югоизточна Азия просто не можеха да си позволят рязко покачващите се цени на втечнения природен газ.

Очаква се ЕС и Обединеното кралство да увеличат общия си капацитет за внос на втечнен природен газ с 34% до 2024 г. в сравнение с 2021 г., съобщи Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA), цитирайки данни от Международната група на вносителите на втечнен природен газ (GIIGNL).

Германия вече посрещна първия танкер, превозващ втечнен природен газ в новооткрития терминал за внос на втечнен природен газ във Вилхелмсхафен, като товарът пристига от експортното съоръжение на прохода Калказиу в Съединените щати.

Според Trafigura при спад на доставките на газ от руски тръбопроводи, Европа ще се нуждае от "огромни обеми" LNG през 2023 г.

"Въпреки че Европа може да избегне прекъсване на електроснабдяването тази зима, ще трябва да внесе огромни обеми LNG през 2023 г. предвид огромното намаляване на потоците от Русия", пише Trafigura в годишния си доклад за годината до 30 септември.

Цените на природния газ в Европа трябва да останат високи, за да може континентът да продължи да привлича по-голямата част от LNG товари.