Преди няколко години идеята, че Съединените щати могат да станат най-големият износител на LNG в света, би звучала фантастично. Но миналата тя направи точно това: САЩ изнесоха същото количество втечнен природен газ, колкото Катар през 2022 г., или над 81 милиарда кубически метра.

И тази година се очертава да изнася повече, но бумът може да приключи по-рано, отколкото мнозина очакват.щ, пише Oilprice. По-голямата част от втечнения природен газ в терминалите на Мексиканския залив миналата година беше изнесен за Европа.

Не бяха много експертите, които очакваха, че производителите на втечнен природен газ в САЩ ще успеят да запълнят дупката, оставена от спрения износ на руски газ, особено след като Freeport LNG беше извън строя след експлозия. И все пак мекото време през по-голямата част от началото на отоплителния сезон в Европа помогна и 2022 г. приключи с достатъчно доставки на газ.

Тази година се очаква да бъде още по-тежка за европейските страни отколкото миналата година. Дори при по-голям внос от Съединените щати, може да има недостиг, което ще тласне цените на LNG към растеж и унищожи търсенето. Това в крайна сметка може да се окаже края на последния бум на

Цените за наемане на кораб за превоз на LNG почти достигат рекордните $400 000 на ден

Цените за наемане на кораб за превоз на LNG почти достигат рекордните $400 000 на ден

Европейският континент е гладен за енергия и търсенето на LNG се е увеличило с 65%

 в САЩ.

Институтът за енергийна икономика и финансов анализ на САЩ наскоро коментира, че от бума на износа на LNG има няколко важни поуки, които могат да са ключови за бъдещето на индустрията за LNG в САЩ:

  • Администрацията на Байдън изигра роля в скока на износа
  • Дори с увеличените доставки на LNG от САЩ, Европа все още изпитва недостиг на енергия.
  • Увеличаването на доставките на LNG в САЩ е възможно без значително увеличение на производствения капацитет
  • Доставки на LNG в Европа идват за сметка на Азия
  • Може би най-важната поука: американските производители не трябва да разчитат на дългосрочно търсене от Европа

Европейският съюз е откровен по този въпрос. Като цяло всяка една държава-членка се придържа към сценария за преход, според който ЕС намалява зависимостта си от изкопаемите горива в дългосрочен план.

За момента обаче има пречки, които биха могли временно да увеличат използването на изкопаеми горива. Търсенето на въглища в ЕС нарасна миналата година, но това не е променило плановете на Блока да продължи да намалява зависимостта си от петрол и газ.

Според коментар в Reuters вносът на втечнен природен газ от САЩ в ЕС е бил "както спасителен пояс" за блока. От една страна този увеличен внос осигурява достатъчно газ в хранилището за зимата, но от друга изпразва европейските джобове.

Докато миналата година цените бяха последното нещо, за което европейските купувачи на газ мислеха, то тази година цените вече може да се вземат под внимание. Сигнали за това дойдоха миналата година, когато 15 държави-членки на ЕС поискаха Комисията да излезе с предложение за таван на цената на вносния газ - нещо, за което всички износители заявиха, че не е най-добрата идея в света.

Износителите на втечнен природен газ в САЩ са генерирали приходи от 35 милиарда долара през първите девет месеца на 2022 г. се отбелязва в Reuters. Голямата част от това се дължи на увеличеният внос на втечнен природен газ в Европа.

В краткосрочен план САЩ ще останат най-големият доставчик на LNG на Стария континент. Американските компании ще изграждат нови терминали за износ на втечнен природен газ на фона на добрата перспектива за търсене, включително от Азия.

В дългосрочен план обаче нарастването на капацитета за износ на втечнен природен газ от САЩ може да се окаже блокиран актив, освен ако мечтата на Европа за възобновяема енергия не се провали.