Хърватското земеделие се намира в незавидна ситуация, която изисква спешно преразглеждане на досегашните стратегии, предупреждава HUP - Асоциацията на хранително-вкусовата промишленост и земеделието.
Експертите предупреждават, че всяко ново сътресение на глобалния пазар би могло да изправи хърватското производство и снабдяване с храни пред непреодолими препятствия, пише местният tportal.
Хърватия има сериозна хранително-вкусова индустрия, наследена от юговремената и тя днес носи над 2% от БВП на страната. В същото време обаче тя е много зависима от вноса. "Хърватия има благоприятни условия за разнообразно земеделие, но е самодостатъчна само в производството на пшеница, царевица, овес, ечемик, основни маслодайни семена, мандарини, череши и вишни", посочват от американската агенция за международна търговия в свой доклад.
Отрицателният външнотърговски баланс в търговията с храни от два милиарда евро нарежда Хърватия сред най-слабите износители на храни на глава от населението в ЕС.
Остарялата механизация допълнително утежнява ситуацията - повечето трактори в страната са на възраст над 40 години, докато броят на по-мощните селскостопански машини е незначителен спрямо общия брой стопанства.
"Хърватия загуби производството на ябълки (произвеждаме по-малко от 50 процента от нужното), докато инвестираше десетки милиони евро в биологичното производство на орехи, а в резултат имаме най-малкото производство на орехи досега", подчертават от асоциацията.
Парадоксално е, че значителни средства се инвестират в био пасища и ливади, докато за самодостатъчност в производството на основни зеленчуци липсват ресурси, отбелязва tportal.
Експертите предупреждават за несъответствието на селскостопанската политика с реалните нужди на пазара. Докато развитите европейски страни с вече постигната самодостатъчност могат да инвестират в биологично земеделие за увеличаване на стойността на продуктите, Хърватия все още не е достигнала ниво на производителност, което да оправдае такъв подход.
Затова и те са категорични: "Единственият път към самодостатъчност е инвестирането в интензивно земеделие и индустриално производство на здравословна храна".
Това включва модернизация на производството, напояване и прилагане на съвременни технологии, които могат значително да увеличат добивите.