Хърватската компания DOK-ING представи иновативното, антитерористично роботизирано превозно средство MV-3 ​​Hystrix, което е единственото превозно средство от този вид в света. Проектът е разработван в продължение на три години и струва 2,4 милиона евро, като 1,2 милиона евро идват от фондове на ЕС. Това съобщиха от компанията.

Уникалното превозно средство ще влезе в употреба на полицията и армията. Основното му предназначение е да работи в затворени пространства. Автомобилът има силна балистична защита отпред. Може да работи както през деня, така и при условия на намалена видимост. Оборудван е с няколко камери - инфрачервена и термична, за да може да работи през нощта.

Основателят и собственик на DOK-ING Векослав Майетич коментира, че това е "уникален" в света продукт по време на представянето.Той посочи, че вече има голям интерес на световния пазар, а цената на роботизираното возило все още не е установена. "Разработихме многофункционална роботизирана система за борба с тероризма с помощта на европейските структурни и инвестиционни фондове, в сътрудничество с Университета в Загреб и Факултета по електротехника и компютърни науки", заяви той.

След завода в Бургас, International Armored Group планира инвестиция в два завода за бронирани машини край Пловдив и Благоевград

След завода в Бургас, International Armored Group планира инвестиция в два завода за бронирани машини край Пловдив и Благоевград

Първоначалната инвестиция за всеки един от двата следващи завода се оценява на приблизителна стойност от 25 000 000 лв.

Друго предимството на Hystrix е, че има вградени сензори за газ, така че може да открие пропан и бутан и може да работи дори в условия на атака от токсични агенти. Тъй като е електрическо превозно средство, машината може да работи в продължение на около осем часа. Hystrix има способността да пробие и да се справи препятствията по пътя си, казват още от компанията.

DOK-ING съобщи още че е има голям интерес към революционната антитерористична роботизирана система MV-3, както от членове на специалните части на армията и полицията от Хърватия, така и от цял ​​свят.

Според него DOK-ING е един от флагманите на родната отбранителна индустрия, който освен в самото производство участва и в разработването на отбранителни продукти.