Повече от 2 милиарда долара годишно ще може да икономиса Пакистан в случай на закупуване на суров петрол и петролни продукти от Русия. Това съобщи The Express Tribune, позовавайки се на официални източници. Със своето население от над 225 милиона души, страната е пета по население в света. Страната изпитва през последните месеци сериозни трудности при погасяване на външния си дълг.

"Икономиите на Пакистан в случай на реализиране на енергийни проекти с Русия ще възлизат на над 2 милиарда долара годишно. Вносът на руски петролни продукти ще намали натиска върху валутните резерви на Исламабад", цитира изданието източниците си.

По техните думи, петролни рафинерии в Пакистан са изразили готовност да закупуват суров петрол, петролни продукти и природен газ от Русия на изгодни цени, което ще им позволи да намалят плащанията за доставките си, на фона на растящите цени на енергоносителите на международните пазари.

Вчера в Москва пристигна делегация, начело с държавния министър на петрола на Пакистан Мусадик Малик, за да преговаря за закупуване на руски петрол. Очакванията са, че при успех на преговорите, ще бъде осигурен пробив в изпълнението на двустранни енергийни проекти между Русия и Пакистан, цитира източниците си The Express Tribune.

Пакистан иска да търгува с Русия в рубли и юани

Петата по население страна в света иска да търгува с Русия в рубли и юани

Това може да стане през следващата година