Цените на петрола от референтни световни марки продължават да растат в четвъртък, след като министерство на енергетиката на САЩ обяви намаляване на петролните резерви в страната през миналата седмица.

Оптимизмът на инвеститорите се свързва и с признаци на напредък в договарянето на нови мерки в подкрепа на американската икономика.

Февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,25 ч. българско време) се търгуват по 51,78 долара за барел, което е с 0,70 долара повече от цената в края на предходната сесия. В сряда тези договори поскъпнаха с 0,31 долара (0,6%) - до 51,08 долара за барел.

Цената на януарските фючърси за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент е 48,47 долара за барел, което е с 0,65 долара по-високо от нивото на предишната търговия. Ден преди това фючърсите поскъпнаха с 0,2 долара (0,4%) - до 47,82 долара за барел.

И двата сорта в сряда отново затвориха търговията на най-високото си ценово ниво от повече от девет месеца, отбелязва MarketWatch.

Според американското министерство на енергетиката търговските запаси от нефт в страната са намалели с 3,14 милиона барела през миналата седмица. Анализаторите очакваха по-малък спад: Bloomberg - с 2,2 милиона барела, S&P Global Platts - с 1,9 милиона барела.

Междувременно лидерите на Конгреса са близо до споразумение за пакет от стимули за близо 900 млрд. долара, според The ​​Wall Street Journal. В същото време се очаква мерките за подкрепа да включват директни плащания и към гражданите на САЩ.

Освен това надеждите за ускоряване на възстановяването на търсенето продължават да подкрепят пазара, тъй като ваксините COVID-19 се одобряват в различни страни, заяви анализаторът на FX ™ Лукман Отунуга.

"С включването на най-голямата икономика в света в списъка на страните, които са одобрили ваксината за спешна употреба, прогнозите за петрола продължават да се подобряват в краткосрочен план", заяви MarketWatch.

Въпреки това Тарик Захир, управляващ мениджър на Tyche Capital Advisors, вярва, че въздействието на ваксината на пазара ще започне да се проявява след няколко месеца.