Цените на петрола от световните еталонни марки в четвъртък се покачва и суровината се търгува близо да тригодишни максимум заради сигнали за поредно понижаване на запасите в САЩ.

Стойността на мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се повишис $0,30 (0,44%) - до $68,14 за барел.

Котировките за американския еталон WTI с доставка февруари на електронните търгове на нюйоркската стокова борса в същото време се покачиха с $0,49 (0,8%) - до $62,12 за барел.

Преди това в сряда Brent поскъпна с $1,27 (1,91%) - до $67,84 за барел, а WTI - с $1,26 (2,09%) - до $61,63 за барел. Двата сорта завършиха сесията вчера с цена на най-високо ниво от декември 2014 година.

Както съобщи Американският институт по петрола запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са се съкратили с 5 милиона барела. Официалните данни на енергийното министерство ще излязат по-късно днес, като очакванията са за спад от 4,7 млн. барела.

Запасите от бензин в САЩ, както се и предвиждаше, са нараснали за седмица с 2 млн. барела, а на другите дестилати с 1,3 млн. барела.

Освен това, анкета проведена от Bloomberg, показва, че добивът на суровината в страните от ОПЕК през декември не се е изменил спрямо ноември.