Цените на петрола умерено се покачват в петък сутринта, след като се понижиха на базата на нестабилна сесия предния ден.

Към 9:15 часа българско време котировките на майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се вдигнаха с 0,45 долара, до $76,36 за барел. В резултат на търговията предния ден цената на тези контракти спадна с $0,78 (1%) до $75,91 за барел.

Цената на майските фючърси за американския а петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 7017 долара за барел, което е с 0,21 долара повече от крайната стойност в предходната сесия. В четвъртък д WTI загуби $0,94 (1,3%) от стойността си и поевтиня до $69,96 за барел.

В хода на вчерашната търговия цените на петрола спаднаха за първи път от четири сесии поради опасения, че желанието на Федералния резерв да повиши допълнително лихвените проценти може да доведе до рецесия в икономиката на САЩ. Въпреки това котировките за енергийната суровина може да приключат седмицата със значително повишение.

"Пазарът на петрол беше свръхнаситен миналата седмица и фючърсите паднаха до ключови нива на подкрепа около 66 долара за барел. Това проправи пътя за възстановяване тази седмица", казаха анализаторите на Sevens Report Research.

Котировките бяха подкрепени и от доклада на Министерството на енергетиката на САЩ, който посочи рязко намаляване на петролните запаси в страната миналата седмица.

Според официалните данни запасите от бензин са намалели миналата седмица с 6,4 милиона барела, а от дестилатите - с 3,31 милиона барела. Анализаторите прогнозираха по-умерено свиване от съответно 2,36 милиона и 1,5 милиона барела .