Цените на петрола от еталонните световни марки в четвъртък се изменят слабо в посока надолу. Инвеститорите оценяват публикуваните в сряда противоречиви данни за състоянието на запасите и добива на суровината в САЩ.

Вчера данните за рязко съкращаване на американските стокови запаси от бензин подкрепиха ръста на петролния пазар. Но днес вниманието на трейдърите и анализаторите отново се върна към увеличените на запасите от петрол и скока на добива в САЩ до рекордните 11 млн. барела на денонощие.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняват с 9 цента - до $72,81 за барел.

Котировките за американския еталон WTI с доставка август на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спадат с 5 цента - до $68,81 за барел.

В хода на търговията в сряда Brent поскъпна с $0,74 (1,03%) и се покачи до $72,90 за барел, а цената на WTI се вдигна с $0,68 (1%) - до $68,76 за барел.

Мониторинговият комитет за спазването на пакта ОПЕК+ в сряда не даде особени новини, които да повлияят на петролния пазар. Отбелязва се, че през юни споразумението за ограничаване на добива се изпълнява 121% при 147% през май.

Стоковите запаси от суровината в САЩ през миналата седмица са се увеличили с 5,836 млн. барела, отчете Управлението за енергийна информация (EIA). Анализаторите прогнозираха спад на запасите с 4,1 млн. барела.

Заедно с това, според данните на енергийното министерство на САЩ запасите от бензина са спаднали 3,165 млн. барела, вместо очакваното понижение със 700 хиляди барела.