Цените на петрола продължават да се понижават в петък, след като вчера те паднаха до най-ниските си нива от пет месеца.

Октомври вероятно ще бъде най-лошият месец за петролния пазар от май тази година, като котировките на Brent се понижиха със 7%, а на WTI - с над 9%.

Натискът върху пазара се оказва от нарастването на производството в Либия, което съвпадна с втората вълна на коронавирусната пандемия в Европа и САЩ, твърдят експерти.

"Фокусът сега е върху COVID-19 и неговите последици за търсенето на петрол. Вече е ясно, че Европа е обхваната от втората вълна на коронавирусната пандемия и възстановяването на търсенето на петрол няма да бъде това, което пазарът очаква. Очевидно е, че потреблението в Европа ще намалее", цитира Bloomberg Джефри Халей, анализатор в Oanda Asia Pacific.

Цената на декемврийските фючърси за суров петрол сорт Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,25ч. българско време) е 37,12 долара за барел - с 0,53 долара ( -1,25%) по-ниска от тази в края на предишната сесия. В четвъртък тези стойността на тези контракти падна с $1,47 (3,8%), до най-ниското ниво от 29 май.

Декемврийските фючърси за американския суров петрол WTI за при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент е 35,78 долара за барел, което е с 0,39 долара (- 1,08%) по-малко от нивото от предишната сесия. Вчера те поевтиняха с 1,22 долара (3,3%) - до най-ниското ниво от 1 юни.

Водещите европейски държави като Франция, Германия, Италия, Испания въвеждат все по-строги ограничителни мерки, което ще засегне икономиката и съответно търсенето на суровината.

Междувременно Съединените щати в четвъртък поставиха още един черен рекорд по брой новозаразени с COVID-19 - в страната бяха регистрирани над 91 хиляди нови случая.