Петролът днес поскъпва, следвайки финансовите пазари, благодарение на оптимизма по отношение на американската икономика. Той се подкрепя и от публикувания вчера протокол от заседанието на Федералния резерв и заявленията на неговите ръководители.

Но заедно с това, данните за продължаващия вече 8 седмици ръст на запасите от суровината в САЩ, сдържат по-значителното повишаване на котировките.

Януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта поскъпнаха 38 цента - до $44,52 за барел. При закриването на вчерашната търговия котировките бяха се покачили са $0,57 (1,31%) - до $44,14 за барел, съобщава Bloomberg.

Цената на декемврийските контракти за американския еталон WTI на  електронните търгове на Нюйоркската стокова борса  (NYMEX) днес сутринта се покачи с 19 цента - до $40,94 за барел. По време на предишните сесии те поскъпнаха с 8 цента, до $40,75 за барел, а в течението на деня слязоха под психологически важното ниво от 40 долара за барел.

По данни на енергийното министерство на САЩ запасите от суровината през миналата седмица са се увеличили с 252 хил. до общ обем от 487,3 млн. барел. Натоварването на преработвателните мощности в страната се е повишило с 0,8 процентни пункта - до 90,3%.

Значителна група от председатели на ФЕД постепенно се настройват за повишаване на основните лихви през декември, но засега еднозначно единно мнение няма. Но по-голямата част от участниците в октомврийското заседание смятат началото на по-твърда парична политика през декември за „ напълно възможно”.