Цените на петрола бенчмарковите сортове губят около 1% по време на търговията в петък на фона на нарастващите опасения за втората вълна на коронавирусната пандемия в няколко региона на света.

Декмврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,40 часа българско време) се търгуват по 42,69 долара за барел, което е с 0,47 долара под цената в края на предишната сесия. В четвъртък тези договори поевтиняха с $0,16 (0,37%).

Цената на ноемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 40,62 долара за барел, 0,34 долара под нивото от предишната сесия. Вчера тези фючърсите се понижиха с 0,08 долара (0,2%).

Тъй като се появяват признаци за отслабване на търсенето на петрол в световен мащаб, натискът да се намали предлагането се увеличава,, за да се подкрепят цените, пишат анализатори на CBA.

Международната енергийна агенция (IEA) в доклад, публикуван тази седмица, отбелязва, че "втора вълна от заразата с COVID-19 и нови ограничения за пътуване в момента забавят растежа на търсенето."

IEA запази прогнозата си за търсене за 2020 г. на 91,7 милиона барела на ден, което е с 8,4 милиона барела на ден по-малко в сравнение с 2019 година. "Нашата прогноза за 2021 г. също е до голяма степен непроменена и възлиза на 97,2 милиона барела на ден, което означава увеличение с 5,5 милиона барела в сравнение с 2020 г.", отбелязва агенцията.

Запасите от петрол в САЩ за седмицата, приключила на 9 октомври, са намалели с 3,8 милиона барела, съобщи вчера американското министерство на енергетиката. Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, очакваха средно те да спаднат с 2,3 милиона барела.

Междувременно запасите от бензин в САЩ през миналата седмица намаляха с 1,6 милиона барела, а на дестилатите - със 7,2 милиона барела. Анализаторите очакваха спад от съответно 1,8 милиона барела и 2,5 милиона барела.