Цените на петрола спадат и в понеделник сутринта след рязкото понижение през последната седмица, причинен от опасения за китайската икономика.

Към 9:12 часа българско време януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по 86,98 долара за барел, което е с 0,64 долара по-евтино от края на затваряне на предходната сесия. В петък цената на тези контракти се понижи с $2,16 (2,4%) до $87,62 за барел.

Цената на януарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 79,44 долара за барел, което е с 0,63 долара по-малко от крайната стойност от предходната сесия. В резултат на последната сесия тези договори поевтиняха с $1,56 (1,9%) до $80,08 за барел.

През миналата седмица Brent поевтиня с 8,7%, а WTI - с 10%. И двата сорта петрол договора приключиха търговията на най-ниските си стойности от края на септември.

Основният негативен фактор за котировките на петрола през миналата седмица бяха опасенията относно търсенето на гориво, особено в Китай.

Държавният съвет на Китай предупреди за рисковете от "безотговорно облекчаване" на мерките срещу коронавируса, съобщи South China Morning Post. През последните две седмици броят на ежедневните нови случаи на инфекция с COVID-19 в Китай се е увеличил седем пъти, пише WSJ.

Търговците също се опитват да преценят колко суров петрол ще напусне пазара след влизането в сила на европейското ембарго върху доставките на руски петрол на 5 декември.

"Без съмнение пазарът ще следи данните за предлагането на ОПЕК+ през следващите седмици, тъй като остава да се види колко всъщност ще спадне производството след обявеното намаление от 2 милиона барела на денонощие", пише Барбара Ламбрехт от Commerzbank.