Цените на петрола продължават да растат в сряда сутринта, като подновяват върхови стойности от 2014 г. поради рисковете от прекъсване на доставките от Близкия изток.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. Българско време се търгуват по $87,90 за барел, което е с $0,39 повече от края на предишната сесия. Във вторник цената на тези договори се повишиа с $1,03 (1,2%) до $87,51 за барел.

Цената на февруарските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) достигна към същия момент $86,01 за барел, което е $0,58 по-високо от крайната стойност на предходната сесия. До края на търговията предния ден цената на тези договори нарасна с 1,61 долара (1,9%) и възлезе на 85,43 долара за барел.

Вчера котировките на двете марки затвориха на най-високите си нива от 13 октомври 2014 г., показват данните на FactSet.

Цените се подкрепят от опасенията за недостиг на горива на световния пазар поради съкращения на доставките и невъзможността на някои страни от ОПЕК да увеличат производството до договорените нива, пише Trading Economics.

Междувременно в нощта на вторник срещу сряда в големия петролопровод Киркук-Джейхан, свързващ Ирак и Турция, е избухнала експлозия , поради което работата на тръбопровода беше прекратена, съобщават медиите. Все още не е установена причината за експлозията.

Според анализатора на Bloomberg Хавиер Блас, повече от 450 хиляди барела петрол се изпомпват през тръбопровода всеки ден.

По-рано стана известно за удара на дронове на територията на Обединените арабски емирства, в резултат на който загинаха трима души. Йеменските бунтовници хути бяха обвинени от властите на ОАЕ за тази атака . Ударът доведе до експлозия, която повреди три петролни резервоара в Абу Даби.

"Глобалните бенчмарки за петрол се покачват до нива, невиждани от близо осем години поради прогнози за ниски доставки и усложнения от напрежението в Близкия изток", пише Луиз Диксън, старши анализатор на петролния пазар в Rystad Energy.