Цените на петрола се повишават в петък с 1% в петък, след като доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) показа, че производството е спаднало рязко миналия месец, облекчавайки по този начин опасенията за продължителен период на свръхпредлагане.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се продават по $61,77 за барел, което е с $0,59 над нивото от края на вчерашната търговия. В четвъртък цената на тези контракти се понижи с $0,14 - до $61,18 за барел.

Американският еталон WTI с доставка през февруари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпва с $0,58 - до $52,65 за барел. По време на вчерашната търговия той поевтиня с $0,24 - до $52,07 за барел.

От началото на тази седмица цената на Brent се вдигна с 2,2%, а от началото на месеца - с 14,8%. Стойността на WTI нарасна с 1,3%,а за трите последни седмици - с 16%.

Добивът на суровината в страните от ОПЕК през декември е намалял с 751 хил. барела на денонощие, което е с максимален темп за последните две години. Саудитска Арабия е съкратила производството с 468 хил. барела, до 10,55 млн. барела на денонощие, Иран - с 159 хил. барела, до 2,77 млн. барела на денонощие. Даже Либия, освободена от задължения по пакта за съкращаване на добива, го е намалила с 172 хил. барела до 928 хил. барела на денонощие.

Русия също се старае, колкото се може по -бързо да намали добива си до равнището, съгласувано от пакта ОПЕК+.

Подемът на цените на петролния пазар се сдържа от сигналите за продължаващия ръст на производството в САЩ. В сряда енергийното министерството на страната съобщи, че през миналата седмица добивът на петрол се е увеличил с 200 хил. барела до рекордните 11,9 млн. барела на денонощие.