Цените на петрола от еталонните световни марки в четвъртък сутринта слизат от достигнатите вчера максимални за четири години равнища.

Участниците на пазара оценяват потенциала за нарастване на добива от участниците в споразумението за неговото ограничавана ОПЕК+. И дали ще се реализира очакваното съкращаване на иранския експорт. Отговор на тези въпроси може би ще бъде даден на срещата на мониторинговия комитет на ОПЕК+ за изпълнение на споразумението за съкращаване на добива, което ще се проведе на 22 - 23 септември в Алжир, коментира Bloomberg.

Днес в началото на търговията ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с $0,48 - до $79,26 за барел.

Стойността на октомврийските фючърси за американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време също спада - с $0,52 - до $69,85 за барел.

По време на търговията в сряда контрактите за Brent поскъпнаха с $0,68 (0,86%) - до $79,74 за барел, като в хода на сесията цената се вдигаше над 80 долара за барел. WTI прибави $1,12 (1,62%) към стойността си - до $70,37 за барел.

Според официалните данни на енергийното министерство на САЩ, запасите от суровината в страната през миналата седмица са се съкратили с 5,3 млн. барела.

Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, средно очакваха намаление на стоковите запаси с около 2,7 милиона барела.