Цените на петрола умерено спадат по време на търговията във вторник сутринта след стабилното им покачване по време на предходната сесия.

Към 9:10 часа българско време цената на мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е $79,33 за барел, което е с $0,31 по-ниска от тази при затваряне на вчерашната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контракти поскъпнаха с $1,08 - до $79,65 за барел.

Февруарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент поевтиняват с $0,08, до $74,54 за барел. До затварянето на предишната търговия цената на тези договори се увеличи с $0,86 (1,17%) до $74,63 за барел.

Като цяло през миналата седмица Brent поевтиня с 8,5%, а WTI - с 8,1%.

Натиск върху петролния пазар оказаха "ястребови" изявления на представители на ръководството на Федералната резервна система на САЩ, пише Trading Economics. Ръководителят на Федералната резервна банка (FRB) на Сан Франциско Мери Дейли каза, че според нея централната банка на САЩ ще трябва да повиши лихвения процент над 5%, за да се бори с инфлацията.

"Мисля, че ниво над 5% е абсолютно вероятно", каза тя пред The ​​Wall Street Journal.

Нейният колега от Фед в Атланта, Рафаел Бостик, също потвърди по-ранно мнение, че лихвата ще бъде повишена до над 5%. В момента диапазонът му е 4,25-4,5%.

Инвеститорите също са предпазливи преди лунната Нова година, опасявайки се, че засиленото пътуване на китайски граждани може да доведе до увеличаване на случаите на коронавирус в света, отбелязва Trading Economics.