Котировките на петрола от еталонните световни марки силно се покачват в сряда сутринта след ценовия срив предния ден.

Към 9:20 ч. българско време февруарските фючърси за сорта Brent поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с $1,97, до $71,20 за барел. Във вторник цената на тези контракти падна с $3,77 (5,4%) - до $66,18 за барел.

В същото време цената на януарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) се вдигна $1,71, до $67,89 за барел. По време на предишната сесия WTI поскъпна с $1,8 (2,6%) до $69,95 за барел.

Фокусът на търговците тази седмица е следващата среща на страните от споразумението за ограничаване на добива ОПЕК+, на която се очаква да се обсъди необходимостта от предприемане на действия в отговор на появата на щама омикрон. Някои експерти не изключват възможността ОПЕК + да реши да спре планирания растеж на производството.

Данните на Американския петролен институт (API) показват, че търговските запаси от петрол в САЩ през изминалата седмица са намалели със 747 хиляди барела. Запасите на терминала в Кушинг, където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, се повишиха с 1 милион барела миналата седмица. API получава информация от оператори на рафинерии, резервоари за съхранение и тръбопроводи на доброволни начала.

Експертите очакват официални данни за състоянието на енергийните резерви от Министерството на енергетиката на САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно в сряда. Анализатори, анкетирани от S&P Global Platts, осреднено очакват запасите да спаднат с 2,7 милиона барела.