Цените на петрола от еталонните световни марки в петък слабо и разнопосочно се е променят, завършвайки пета седмица на растеж заради сигналите от ОПЕК за съкращаване на добива. В тази посока върху пазара действа и оптимизма за успешен завършек на търговските преговори между САЩ и Китай.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта спадат с 19 цента до $69,21 за барел. В хода на търговията в четвъртък тяхната цена се увеличи с $0,09 и при закриването на сесията бе $69,40 за барел.

Стойността на американския еталон WTI за май на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се увеличава с 6 цента - до $62,16 за барел. Вчера тези контракти поевтиняха с $0,36, до $62,10 за барел.

Както съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на анкета сред експерти и данни от танкерния превоз, добивът на петрол във Венецуела се е съкратил през март до 890 хиляди барела на денонощие от 1,23 млн. барела през януари.

Кризата във Венецуела и вероятните нови санкции на САЩ срещу Иран покачват цената на суровината. Друг, позитивен за котировките фактор, е очакваното сключване на търговско споразумение между Вашингтон и Пекин, отбелязват анализаторите.