Петролните котировки възобновиха растежа си в четвъртък въпреки публикуването на данни от Американския петролен институт (API) за неочаквано увеличение на запасите от горива в САЩ с 3 милиона барела миналата седмица.Ден по-рано цените преминаха към растеж, след като преди това се понижиха до тримесечни минимуми.

Министерство на енергетиката на САЩ ще публикува данни за състоянието на запасите от суров петрол и горива по-късно в четвъртък. Анкетираните от S&P Global Platts анализатори прогнозират средно намаляване на запасите от петрол с 500 хиляди барела, на бензин - с 2,5 милиона барела и увеличение на запасите от дестилати с 300 хиляди барела.

Преди това американското енергийно министерство повиши прогнозата за производството на нефт в страната през 2020 г. с 0,1 милиона барела, до 11,4 милиона барела на ден. Прогнозата за 2021 г. се запазва на ниво от 11,08 милиона барела на ден. В същото време прогнозата за търсенето на течни въглеводороди през 2020 и 2021 г. е намалена.

Цената на ноемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта се покачиха на лондонската борса ICE Futures с 0,14 долара, до 40,93 долара за барел. В сряда тези контракти поскъпнаха с $1,01 (2,5%).

В същото време октомврийските фючърси за американския еталон WTI поскпъват при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса NYMEX с 0,10 долара, до 38,14 долара за барел. По време на предишната сесия WTI спечели $1,29 (3,5%).

Петролът се възстановява от свръхниските ценови нива. Но волатилността на пазара, която видяхме миналата седмица, отразява несигурността около търсенето на суровината, заяви пред MarketWatch главният финансов директор на Velandera Energy Маниш Радж.