Петролният пазар във вторник продължава да се възстановява след спада на котировките през миналата и началото на тази седмица. Инвеститорите следят за развитието на конфликта между САЩ и Саудитска Арабия.

Декемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с $0,34 - до $81,12 за барел. По време на търговията в понеделник тяхната цена нарасна с $0,35 и завърши сесията на ниво $80,78 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка ноември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повиши с $0,04 - до $71,92 за барел. В края на вчерашната търговия тя се покачи с $0,44 %), до $71,78 за барел.

Властите на Саудитска Арабия започнаха разследване за изчезването на журналиста от The Washington Post Джамал Кашоги, критик на режима в Рияд. Има основателни подозрения, че той е убит в консулството на кралството в Истанбул. Президентът Тръмп заплаши Рияд с готовност да предприеме сурови санкции по отношение на Саудитска Арабия. От Рияд отговориха, че не приемат заплахи от други държави и че ще отговорят подобаващо на тях. В Рияд замина държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео.

Пазарът относително се успокоява, но трейдърите продължават да следят внимателно развитието на този политически конфликт и неговото отражение върху петролната търговия. Освен това инвеститорите са в изчаквателна позиция в навечерието на влизането в сила на американските санкции срещу Иран и възможното им разхлабване за някои купувачи на ирански петрол.