Цените на петрола от световните референтни марки се променят в различни посоки по време на търговията във вторник. Петролният пазар: се движи между страховете от световна икономическа рецесия и повишаване на търсенето в Китай.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време се търгуват по 84,51 долара за барел, което е с 0,5 долара по-скъпо от затваряне на предходната сесия. В понеделник тези контракти поевтиняха с $0,82, до $84,46 за барел.

Цената на февруарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 79,13 долара за барел, което е с 0,63 долара по-ниско от крайната стойност от предходната сесия. В резултат на търговията миналия петък договорът поскъпна с $1,47 (1,9%) до $79,86 за барел. Търговията в САЩ в понеделник не се проведе във връзка с честването на Деня на Мартин Лутър Кинг.

Негативният фактор за петролния пазар са продължаващите страхове от рецесия, пише Trading Economics.

Междувременно подобрението на прогнозата за търсенето в Китай, най-големият вносител на петрол, след премахването на анти COVID ограниченията и на фона на статистическите данни за БВП през четвъртото тримесечие, които надхвърлиха прогнозите , осигуряват подкрепа за котировките .

Икономиката на Китай се разшири с 2,9% през четвъртото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година, според данни на Държавното статистическо бюро (GSO). Така темпът на растеж се забавя значително спрямо 3,9% през третото тримесечие.

Анализаторите очакваха средно увеличение на китайския БВП през октомври-декември с 1,8%, пише Trading Economics.

Тази седмица вниманието на трейдърите е насочено към месечните отчети на ОПЕК и Международната енергийна агенция, които ще бъдат публикувани съответно във вторник и сряда.