Плановете на Япония за дигитална йена могат да стартират през следващата година и тогава дизайнът на потенциална дигитална валута на централната банка ще бъде по-ясен. Това обяви ръководителят на инициативата за дигиталната валута на управляващата партия Хидеки Мурай в интервю, цитиран от Business Insider.

"Вероятно в края на следващата година ще имаме по-ясен поглед върху това как би изглеждала дигитална валута на централната банка (CBDC) на Япония". Bank of Japan започна проучването по-рано тази година и в момента оценява концепцията.

"CBDC има потенциал да прекрои изцяло промените, настъпващи във финансовата индустрия на Япония." коментира Мурай. По-рано Bank of Japan заяви, че CBDC няма да повлияе значително на частния бизнес.

По думите на Мурай Японската централна банка ще трябва да гарантира, че цифровата йена е съвместима с CBDC от други страни, за да остане конкурентоспособна спрямо китайския цифров юан.

Понастоящем ФЕД и ЕЦБ са сред банките, изследващи потенциала за CBDC, докато Китай изпробва цифрова форма на своята валута в различни градове в страната, преди да я пусне в национален мащаб.

Страната заговори за цифровия юан още през 2014 г., а по последни съобщения става ясно, че че може да направи CBDC достъпен за международни посетители по време на зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин.

Ако Китай въведе изцяло цифровия юан това може да застраши търсенето на йени, каза Мурай в интервюто. "Ако той стане често се използван от туристите или се превърне в основно за търговия, връзката между йената и юана може да се промени", каза той.